ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ

 

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΖΥΜΑΡΙΚΑ

 

ΛΙΓΚΟΥΙΝΙ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΜΑΡΑΘΟΡΙΖΑ

 

 

 ΥΛΙΚΑ

·         250 γρ. λιγκουίνι

·         Μεγάλες γαρίδες καθαρισμένες ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ- 6 τμχ

·         1 σφ. σαμπούκα

·         1 μαραθόριζα

·         ½ κρεμμύδι ξερό

·         1 ώριμη ντομάτα

·         150 γρ. ντομάτα κονκασέ

·         1 σκ. σκόρδο

·         1 κ.σ. κάπαρη

·         1 κ.γ. μαραθόσπορο τριμμένο

·         1 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο

·         Ελαιόλαδο Άλτις

·         Αλάτι & πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε τα ζυμαρικά. Τα λιγνκουίνι είναι τα ζυμαρικά που ταιριάζουν ιδανικά στις θαλασσινές μακαρονάδες. Ρίχνουμε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά το φινόκιο, κομμένο σε μπαστουνάκια. Αφού μαραθεί ελαφρώς, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το αφήνουμε 2’ να καραμελώσει. Ρίχνουμε πιπέρι, για να βγάλει το άρωμα του και προσθέτουμε και τριμμένο μαραθόσπορο. Προσθέτουμε τις γαρίδες μας και δυναμώνουμε τη φωτιά. Τισ αφήνουμε να σοταριστούν 4-5 λεπτά. Ρίχνουμε το σκόρδο και σχεδόν αμέσως (για να μην καεί το σκόρδο) σβήνουμε με την σαμπούκα. Προσέχουμε γιατί η σαμπούκα είναι ευφλεκτή και μπορεί να γίνουν οι γαρίδες φλαμπέ! Προσθέτουμε την φρέσκια ντομάτα και την κάπαρη, ανακατεύουμε και μετά από 2’ βάζουμε και την ντομάτα κονκασέ. Αλατίζουμε. Όταν πιεί τα ζουμιά της η σάλτσα είναι έτοιμη. Με μια τρυπητή κουτάλα ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα τα μακαρόνια και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε λίγο ψιλοκομμένο άνηθο. Στο τέλος, ρίχνουμε λίγο φρέσκο ελαιόλαδο. Κατεβάζουμε το τηγάνι από την φωτιά. Σερβίρουμε και τελειώνουμε με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Από τον Chef Χαρίδημο Βασιλάκη

 

 

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΚΙΜΑ!

 

 

ΥΛΙΚΑ

·         1 πακ. μακαρόνια Νο2 ή Νο3

·         300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

·         300 γρ. κιμά χοιρινό

·         50 γρ. σταφίδες ξανθές

·         50 γρ. σταφίδες μαύρες

·         50 γρ. κουκουνάρι

·         ½ ματσ. μαϊντανό

·         1 σφην. σόγια σος

·         1 κρεμμύδι

·         2 σκελ. σκόρδο

·         ½ ποτ. λευκό ξηρό κρασί

·         3 κ.σ. κέτσαπ Hellmann’s

·         100 γρ. γραβιέρα

·         Ελαιόλαδο Άλτις

·         Αλάτι & πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες, σε άφθονο αλατισμένο νερό. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε σε ελαιόλαδο μαζί με το σκόρδο χοντροκομμένο σε αντικολλητικό τηγάνι για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε και το κουκουνάρι να καβουρδιστεί μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε άλλα δύο λεπτά. Ρίχνουμε τα δύο είδη κιμά στο τηγάνι και ανακατεύουμε για να διαλυθεί ο κιμάς και να μαγειρευτεί αρκετά αλλά όχι τελείως. Σβήνουμε με τη σόγια σος και προσθέτουμε τις σταφίδες για να φουσκώσουν μαζί με τον κιμά. Προσθέτουμε την κέτσαπ και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά να πάει παντού και στη συνέχεια ρίχνουμε το κρασί. Όταν εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο. Μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, ώστε να διατηρήσει ο μαϊντανός ζωντανό το χρώμα του και προσθέτουμε στο τηγάνι λίγα λίγα τα βρασμένα μακαρόνια. Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο πασπαλισμένο με μπόλικο τριμμένο τυρί. 

Από την ηθοποιό Τζόυς Ευείδη

 

 

ΠΕΝΝΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΡΟΥΣΤΑ

 

 

ΥΛΙΚΑ

·         500 γρ. έτοιμες βρασμένες πέννες

·         200 γρ. Ketchup Hellmann’s

·         6 κ.γ. βασιλικό ή έτοιμο pesto βασιλικού

·         130 γρ. τριμμένο γραβιέρα

·         130 γρ. τριμμένη παρμεζάνα

·         Ελαιόλαδο Άλτις

·         Αλάτι & πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βράζουμε τις πένες ή ότι άλλο κοντό ζυμαρικό έχουμε στο ντουλάπι μας. Τις σουρώνουμε και τις ρίχνουμε σε ένα μπολ. Ρίχνουμε μέσα 6 κ.σ. πέστο. Προσθέτουμε κέτσαπ για να δώσει υγρασία στη σάλτσα μας και νοστιμιά. Ρίχνουμε τριμμένη γραβιέρα και την μισή ποσότητα παρμεζάνας. Ανακατεύουμε καλά. Δεν αλατοπιπερώνουμε, γιατί η κέτσαπ και το πέστο έχουν όλη την νοστιμιά που χρειαζόμαστε. Βάζουμε τα ζυμαρικά σε ένα ταψί και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα. Ψήνουμε για 15 λεπτά, στους 180 βαθμούς, ίσα ίσα για να λιώσει το τυρί. Μπορούμε να ρίξουμε τα ζυμαρικά από το μπολ κατευθείαν σε ένα τάπερ, να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο και να τα ψήσουμε όποτε θέλουμε. Διατηρούνται μέχρι μια εβδομάδα στο ψυγείο.

Aπό την Ελένη Ψυχούλη

 

 

ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ

 

 

ΥΛΙΚΑ

·         250 γρ. σπαγγέτι

·         2-3 ντομάτες ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες κομμένες καρέ

·         2 φλ. ντομάτα κονκασέ Pummaro

·         5 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες

·         1 σκ. σκόρδο

·         2 κ.σ. ελαιόλαδο Άλτις

·         ½  φλ. κρασί

·         1 πιπερίτσα καυτερή

·         1 κ.σ. φρέσκο βασιλικό

·         1 κ.γ. ρίγανη

·         1 κ.γ. κάπαρη

·         1 σπιτικό ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου Knorr

·         1 κ.σ. μαργαρίνη Βιτάμ

·         1 φλ. πεκορίνο Αμφιλοχίας τριμμένο

·         Αλάτι

·         Πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα ζυμαρικά με λίγο αλάτι σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευστή. Βάζουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι, ρίχνουμε την καυτερή πιπεριά και το σκόρδο, τα σωτάρουμε ελάχιστα και στη συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες (λιαστή & φρέσκια) και την κάπαρη. Σωτάρουμε για λίγο ακόμα και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τα σπαγγέτι στο τηγάνι, δοκιμάζουμε για αλάτι και ρίχνουμε αν χρειάζεται. Προσθέτουμε τη ρίγανη, το ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών μαζί με μισό ποτήρι χλιαρό νερό ή ζουμάκι από τον βράσιμο των ζυμαρικών. Ανακατεύουμε για να διαλυθεί ο ζωμός. Αφήνουμε να πάρει μία βράση και προσθέτουμε το τυρί, τον βασιλικό και τη μαργαρίνη.  Ανακατεύουμε τρίβουμε λίγο πιπέρι από πάνω και σερβίρουμε.

Από τον Chef Τάκη Μασκαλίδη

 

 

ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΕ ΜΥΔΙΑ

 

 

ΥΛΙΚΑ

·         800 γρ. μύδια

·         400 γρ. bucatini

·         60 γρ. ελαιόλαδο Άλτις

·         2 σκελ. σκόρδο

·         200 γρ. ντομάτα στον τρίφτη Pummaro

·         2 αποξηραμένες καυτερές πιπερίτσες

·         1/3 ματσ. μαϊντανό

·         1 ποτ. λευκό κρασί

·         Aλάτι, πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να είναι αλ ντέντε. Οι Ιταλοί αλ ντέντε θεωρούν το σπαγγέτι που όταν το κόψεις βλέπεις στη μέση του κυλίνδρου μια λεπτή λευκή κουκίδα. Σε βαθύ τηγάνι με καπάκι ή σε κατσαρόλα, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο σπασμένο και 2 καυτερές πιπεριές αποξηραμένες σε κομματάκια. Αν θέλουμε το πιάτο απλώς πικάντικο και όχι καυτερό, χρησιμοποιούμε μία πιπερίτσα. Σβήνουμε με την ντομάτα και αφού βράσει λίγο η σάλτσα προσθέτουμε ψιλοκομμένες 2-3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό. Αφού δέσει λίγο η σάλτσα προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα μύδια και το λευκό κρασί. Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να μαγειρευτούν για 2-3 λεπτά μέχρι να ανοίξουν τα μύδια. Προσοχή, αν κάποιο μύδι δεν ανοίξει το πετάμε. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τα μύδια τα μακαρόνια, κατευθείαν από το νερό. Θέλουμε να μεταφερθεί και λίγο από το ζουμάκι τους στην σάλτσα για να ολοκληρωθεί το βράσιμό τους. Φροντίζουμε να υπάρχει μια ισορροπία στην ποσότητα μακαρονιών θαλασσινών για να έχουμε ένα πιο όμορφο αποτέλεσμα αισθητικά. Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό, νιφάδες καυτερής πιπεριάς και ραντίζουμε με ωμό ελαιόλαδο.

Από τον Πασκουάλε Λέμπο

 

 

ΣΤΡΙΦΤΟΥΔΙΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ

 

 

ΥΛΙΚΑ

·         500 γρ. στριφτούδια ή άλλο παραδοσιακό ζυμαρικό

·         1 κιλό σπανάκι

·         1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια

·         ½  ματσάκι άνηθο

·         1 ½ φλ. τριμμένη φέτα

·         ½ φλ. ελιές θρούμπες χωρίς κουκούτσι

·         ½ φλ. Ελαιόλαδο ΑΛΤΙΣ

·         2 κ.σ. κουκουνάρι καβουρδισμένο

·         Αλάτι & πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε τα στριφτούδια για περίπου 20 λεπτά. Σε αντικολλητικό τηγάνι καβουρδίζουμε τα κουκουνάρια μέχρι να χρυσοκοκκινίσουν, ώστε να βγάλουν το άρωμα τους.  Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα μας σε ένα δεύτερο τηγάνι, ρίχνοντας ελαιόλαδο και σοτάρωντας το φρέσκο κρεμμύδι.  Προσθέτουμε το σπανάκι και το αφήνουμε 1-2 λεπτά σε χαμηλή φωτιά να μαραθεί. Έπειτα βάζουμε τις ελιές και την φέτα και ανακατεύουμε.  Στη συνέχεια ρίχνουμε τα στριφτούδια αφού προηγουμένως τα έχουμε σουρώσει και τα αναμειγνύουμε όλα μαζί. Η τελευταία πινελιά στο τηγάνι είναι ο άνηθος, τον οποίο και ψιλοκόβουμε. Το φαγητό είναι έτοιμο μόλις η φέτα έχει λιώσει και έχει δέσει με το σπανάκι και τα στριφτούδια. Το καβουρδισμένο κουκουνάρι το τοποθετούμε στο πιάτο πριν το σερβίρισμα.

Από την Ελένη Ψυχούλη

 

 

ΤΟΡΤΙΛΙΟΝΙ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

 

 

ΥΛΙΚΑ

 

·         500 γρ. τορτιλιόνι

·         250 γρ. μανιτάρια

·         1 σκ. σκόρδο

·         Μαϊντανό

·         Παρμεζάνα

·         Ελαιόλαδο

·         Άλτις

·         Αλάτι – Πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μέχρι να βράσουνε τα τορτιλιόνι στην κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το τηγάνι για τα μανιτάρια και ρίχνουμε στον πάτο ελαιόλαδο. Κόβουμε τα μανιτάρια σε μεγάλα κομμάτια και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για να αρωματιστούν τα μανιτάρια. Προσθέτουμε λίγο θυμάρι ή δεντρολίβανο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σβήνουμε με λίγο λευκό κρασί ή κονιάκ. Τα αφήνουμε για 5 λεπτά να τραβήξουν τα υγρά. Βγάζουμε τα μακαρόνια που είναι βρασμένα al dente και τα τοποθετούμε στο τηγάνι, όπου ανακατεύουμε μαζί με τα μανιτάρια. Προσθέτουμε τριμμένη παρμεζάνα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να δέσει με τα υπόλοιπα υλικά. Σερβίρουμε στο πιάτο με μπόλικο φρεσκοκομμένο μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Από την Ελένη Ψυχούλη

 

 

ΤΣΟΥΧΤΕΣ-ΜΑΚΑΡΟΥΝΕΣ ΜΕ ΜΥΖΗΘΡΑ

 

 

ΥΛΙΚΑ

 

·         1 πακ. χωριάτικες μακαρούνες

·         100 γρ. τριμμένη ξερή μυζήθρα

·         1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο

·         4 αβγά

·         2 σταγ. λάδι τρούφας [προαιρετικά]

·         Ελαιόλαδο Άλτις

·         Αλάτι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τις μακαρούνες σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Τις σουρώνουμε και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο ώστε να μην κολλήσουν. Σε ένα τηγάνι καβουρδίσουμε σκέτη την τριμμένη μυζήθρα μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Προσθέτουμε στο τηγάνι τα ζυμαρικά και τα ανακατεύουμε καλά. Σε ξεχωριστό τηγάνι τηγανίζουμε σε φρέσκο βούτυρο τα αυγά μάτια. Προσέχουμε ώστε ο κρόκος να μείνει μελάτος. Σερβίρουμε τα ζυμαρικά και από πάνω απλώνουμε ένα αυγό σε κάθε πιάτο.Από πάνω του ρίχνουμε 2-3 σταγόνες λάδι τρούφας αν θέλουμε.

Από τον Chef Αλέξανδρο Φουρούλη και την Ελένη Ψυχούλη

 

 

ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ ΜΕ ΚΡΟΚΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

 

 

ΥΛΙΚΑ

 

·         400 γρ. χυλοπίτες

·         200 γρ. απάκι Κρήτης

·         4 κ.σ. ελαιόλαδο Άλτις

·         1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος

·         1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

·         16 λιαστές ντομάτες

·         1 πρέζα ίνες κρόκου Κοζάνης

·         10 μπουκετάκια μπρόκολο

·         Αλάτι & πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στο νερό που θα βράσουμε τις χυλοπίτες, ρίχνουμε αλάτι και τον κρόκο Κοζάνης για να διαλυθεί. Ρίχνουμε τις χυλοπίτες να βράσουν 3-4 λεπτά, ώστε να μείνουν λίγο σκληρές. Σε μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι για να μαλακώσει. Προσθέτουμε το απάκι σε φέτες, τις λιαστές ντομάτες και το μπρόκολο και ανακατεύουμε για μερικά λεπτά. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το βούτυρο. Βγάζουμε τις χυλοπίτες από το νερό που βράζουν και τις ρίχνουμε κατευθείαν στο τηγάνι με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε λίγο από το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν οι χυλοπίτες και ανακατεύουμε για να ενωθούν οι χυλοπίτες με το μπρόκολο, το απάκι και τη λιαστή ντομάτα.

Από τον Chef Ανδρέα Γάβρη

 

 

ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ ΜΕ ΦΕΤΑ

 

 

ΥΛΙΚΑ

·         ½ πακ. χυλοπίτες

·         250γρ. φέτα

·         1-3 σκ. σκόρδο

·         1 κ.γ. ρίγανη

·         1 κ.γ. ξερό δυόσμο

·         Φύλλα φρέσκου δυόσμου

·         4 κ.σ. ελαιόλαδο Άλτις

·         Αλάτι & πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε τις χυλοπίτες σε άφθονο αλατισμένο νερό αλλά δεν τις στραγγίζουμε. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Χαμηλώνουμε την φωτιά. Σοτάρουμε  το ψιλοκομμένο σκόρδο, για ένα λεπτό,  δεν θέλουμε να τηγανιστεί και να μαυρίσει, απλά να μαραθεί και να βγάλει τα αρώματά του. Προσθέτουμε στο τηγάνι τη τριμμένη φέτα. Μπορούμε να βάλουμε ότι φέτα θέλουμε: αν είναι μαλακή θα γίνει το αποτέλεσμα σαν κρέμα γάλακτος, αν είναι λίγο πιο σκληρή θα μείνουν τα κομματάκια ατόφια. Με μια τρυπητή κουτάλα ρίχνουμε στο τηγάνι και τις χυλοπίτες, με όσο νερό πιάσει η κουτάλα. Δυναμώνουμε την φωτιά, για να εξατμιστούν και τα υγρά και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να αναμειχθούν ομοιόμορφα τα υλικά μας. Προσθέτουμε τα μυρωδικά: ρίγανη, ξερό δυόσμο και φύλλα φρέσκου δυόσμου ( ή μαϊντανό ή κύμινο ή κανέλλα ή ότι άλλο μυρωδικό έχει το ράφι μας).  Είναι έτοιμο σε δέκα λεπτά και το σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Από την Ελένη Ψυχούλη

 

 

Καροτομακάρονα, Ζυμαρικά με Σάλτσα Καρότου

 

 

ΥΛΙΚΑ

·         5 βρασμένα καρότα

·         1 χούφτα άνηθο

·         1 χούφτα στεγνές λιαστές ντομάτες

·         300 γρ. πέννες ολικής αλέσεως

·         50 γρ. φέτα

·         5 κουταλιές λάδι

·         1 κουταλιά ξύδι μπαλσάμικο

·         Αλάτι

·         Πιπέρι

·         Μπαχάρι

·         Σκόνη κάρυ

·         Αποξηραμένο Σέλινο ή μείγμα μυρωδικών για ζυμαρικά

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζεις τις πέννες ολικής αλέσεως για 10 λεπτά σύμφωνα με τις οδηγίες στο πακέτο. Παράλληλα ξεκινάς να φτιάξεις την κράμα καρότου. Ρίχνεις τα καρότα, τον άνηθο, τις λιαστές ντομάτες, το λάδι, το ξύδι, το αλατοπίπερο, το μπαχάρι, το κάρυ, το κάρδαμο, το σέλινο ή το μείγμα μυρωδικών, στο μπλέντερ και τα χτυπάς μέχρι να γίνει μία βελούδινη κρέμα. Στη  συνέχεια ρίχνεις στο μπλέντερ τη φέτα και τα χτυπάς μαζί.  Ανακατεύεις τις πέννες με την κρέμα σε ένα μπολ για να εισχωρήσει η κρέμα μέσα στις πέννες. Σερβίρεις σε ένα πιάτο με λίγο άνηθο και λίγο λάδι. Καλή όρεξη!

 

 

Συνταγή για Ζυμαρικά Με Σπιρουλίνα

 

 

ΥΛΙΚΑ

·         1/2 πακέτο ταλιατέλες με σπιρουλίνα

·         2 κ.σ. ελαιόλαδο

·         2 σκελ. Σκόρδο

·         1 ψιλοκομμένη ντομάτα

·         Μείγμα αποξηραμένων μυρωδικών: 1 κ.γ. βασιλικό, ½ ματ. Ψιλοκομμένο μαϊντανό,  ½ κ.γ. ρίγανη, 1 φύλλο δάφνης

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζεις τα μακαρόνια. Αν χρησιμοποιήσεις μακαρόνια με σπιρουλίνα βάλε πολύ λίγο νερό στην κατσαρόλα, για να μην χάσεις μεγάλη ποσότητα σπιρουλίνας-φρόντισε όμως να μην σου λασπώσουν. Εν τω μεταξύ ετοιμάζεις το μίγμα μυρωδικών. Αναμιγνύεις όλα τα μυρωδικά και προσθέτεις ψλοκομμένο σκόρδο και ελαιόλαδο. Ρίχνεις το μίγμα σε ένα βαθύ μπολ. Στο ίδιο μπολ προσθέτεις τα μακαρόνια. Αναμιγνύεις και σερβίρεις προσθέτωντας φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα. Πασπαλίζεις με κίτρινο τυρί.

 

 

Γαλοπούλα με κινέζικα νουντλς

 

 

ΥΛΙΚΑ

·         1 πακέτο 200 γραμμάρια κινέζικα νούντλς (από ρυζάλευρο)

·         χυμό απο 1 λάιμ ή λεμόνι

·         4 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας

·         2 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη

·         4 κουταλιές της σούπας σησαμέλαιο

·         1 φρέσκια ή αποξηραμένη πιπεριά τσίλι, ξεσποριασμένη και ψιλοκομμένη

·         1 πράσινη πιπεριά, καθαρισμένη από τους σπόρους και κομμένη σε λεπτές λωρίδες

·         1 καρότο, καθαρισμένο και κομμένο σε πολύ λεπτές λωρίδες

·         2 φλιτζάνια του καφέ πράσινα φασολάκια, ζεματισμένα για 2 λεπτά

·         2 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες

·         1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο τζίντζερ (πιπερόριζα)

·         2 1/3 -3 φλιτζάνια του καφέ κομματιασμένη γαλοπούλα, κρύα

·         3 φρέσκα κρεμμυδάκια, καθαρισμένα και κομμένα σε πολύ λεπτές λωρίδες

·         4 κουταλιές της σούπας φρέσκο κόλιανδρο, βασιλικό ή μαϊντανό, ψιλοκομμένο

·         (ή μείγμα από όλα αυτά)

·         1-2 κουταλιά του γλυκού σουσάμι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε το νερό για περίπου 20 λεπτά. Τοποθετούμε τα ωμά νούντλς σε ένα μπολ και ρίχνουμε το βραστό νερό από πάνω και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι για 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και στραγγίζουμε. Με το σύρμα ανακατεύουμε τον χυμό, τη σόγια, τη ζάχαρη και 2 κουταλιές σησαμέλαιο, ώσπου να γίνου ένα ενιαίο μείγμα και το κρατάμε στην άκρη.Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό γουόκ ή ένα μεγάλο τηγάνι και προσθέτουμε το υπόλοιπο σησαμέλαιο. Μόλις κάψει προσθέτουμε τις πιπεριές, το καρότο, και τα ζεματισμένα φασολάκια, τα οποία έχουμε στραγγίξει. Ανακατεύουμε για 2 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο και το τζίντζερ και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Κατόπιν προσθέτουμε τη γαλοπούλα και ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα για να ζεσταθεί λίγο. Έπειτα ρίχνουμε τα νουντλς και τη σάλτσα στο σκεύος και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Τέλος, προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε.

 

 

 

Σπαγγέτι με κεφτάδακια και ζυμήθρα Ήπειρος

 

 

ΥΛΙΚΑ

Για 2-4 άτομα

Για τα κεφτεδάκια:

  • 500 γραμμάρια κιμάς κοτόπουλου
  • 50 γραμμάρια τριμμένη φρυγανιά
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 κουταλιά κάρυ
  • 1 ασπράδι αυγού

Για τη σάλτσα ντομάτα

  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 κουτί ντοματοχυμό

Για το σερβίρισμα
 

  • 1 πακέτο μακαρόνια σπαγγέτι
  • 100 γραμμάρια ξερή τριμμένη ζυμήθρα Ήπειρος

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τα κεφτεδάκια
Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και τα ζυμώνουμε μέχρι να ενοποιηθούν.
Για τη συναρμολόγηση
Πλάθουμε σε μικρούς κεφτέδες και τους τοποθετούμε στο πάτο τις κατσαρόλας με λίγο ελαιόλαδο, ρίχνουμε από πάνω τον τοματοχυμό και αφήνουμε να μαγειρευτούν για 45 λεπτά σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας τακτικά για να μην κολλήσει το φαγητό στη κατσαρόλα, αν χρειαστεί ρίχνουμε και λίγο νερό.
Σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε τα μακαρόνια για 8 λεπτά. Τέλος βάζουμε σε κάθε πιάτο τα μακαρόνια μαζί με τα κεφτεδάκια και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ξερή τριμμένη ζυμήθρα Ήπειρος

 

 

Σπαγγέτι με λιαστή ντομάτα και ζυμήθρα Ήπειρος

 

 

ΥΛΙΚΑ

Για 2-4 άτομα

  • 1 κουταλιά του γλυκού βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανός
  • 500 γραμμάρια μακαρόνια σπαγγέτι
  • 200 γραμμάρια λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζάνι τριμμένη ξερή ζυμήθρα Ήπειρος
  • 2 φιλέτα στήθος κοτόπουλο κομμένο σε κύβους

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζετε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο  μαζί με το βούτυρο για 5 λεπτά ανακατεύοντας το συνέχεια. Προσθέστε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τη λιαστή ντομάτα ψιλοκομμένη και ανακατεύετε για 10 λεπτά μέχρι να μαγειρευτεί το κοτόπουλο. Σε άλλη κατσαρόλα βράζετε τα σπαγγέτι για 8 λεπτά σε αλατισμένο νερό και στραγγίζετε. Στη συνέχεια βάζετε τα ζυμαρικά στη κατσαρόλα με λίγο βούτυρο και ανακατεύετε. Προσθέστε στη κατσαρόλα και το κοτόπουλο με τη λιαστή ντομάτα ανακατεύοντας. Σερβίρετε γαρνίροντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό και τριμμένη ζυμήθρα Ήπειρος.

 

 

Σπαγγέτι με σάλτσα μπολονέζ και ζυμήθρα Ήπειρος

 

 

ΥΛΙΚΑ

Για 2-4 άτομα

  • ½ κιλό άπαχο μοσχαρίσιο κιμά, περασμένο από τη μηχανή μία φορά
  • 1 κιλό φρέσκια ντομάτα στον τρίφτη ή 2 κουτάκια κονκασέ
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 4 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα ζάχαρη (μόνο αν χρησιμοποιήσετε φρέσκια ντομάτα) 
  • 1 ξυλαράκι κανέλας
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • 1 ½ κοφτό κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 συσκευασία ζυμαρικά σπαγγέτι
  • 1 φλιτζάνι τριμμένη ζυμήθρα Ήπειρος

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνετε  τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το νερό σε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ενώ ανακατεύετε συνέχεια να μη σβολιάσει ο κιμάς. Συνεχίζετε να μαγειρεύετε τον κιμά μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά. Στη συνέχεια προσθέστε το ελαιόλαδο και σοτάρετε για 3 ακόμη λεπτά τον κιμά. Προσθέστε την ντομάτα και τη ζάχαρη και μόλις πάρει η σάλτσα μία βράση προσθέστε και το αλάτι. Μισοσκεπάζετε με ένα καπάκι το τηγάνι και σιγοβράζεται τον κιμά για 45 λεπτά περίπου. Στο μέσο του χρόνου προσθέτετε και όλα τα άλλα υλικά. Ταυτόχρονα βράζουμε τα σπαγγέτι σε καυτό αλατισμένο νερό για 7 λεπτά. Σερβίρουμε με τη σάλτσα μπολονέζ πασπαλίζοντας ξερή τριμμένη ζυμήθρα Ήπειρος.

 

 

Ταλιατέλες με κοτόπουλο και μπρόκολο

 

 

ΥΛΙΚΑ

Για 2-4 άτομα

  • 3 πλευρές από φιλέτο κοτόπουλου, κομμένο σε κύβους
  • 2 σκελίδες σκόρδο σπασμένες
  • 2 κουταλιές μουστάρδα με σπόρια
  • Χυμό από 1 πορτοκάλι
  • 1 πιπεριά κόκκινη κομμένη σε κύβους
  • 25 γραμμάρια φιλέτο αμύγδαλο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 400 γραμμάρια ταλιατέλες
  • 300 γραμμάρια μπρόκολο κομμένο σε φουντίτσες
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε νερό και βράζουμε τις ταλιατέλες για 8 λεπτά. Στη συνέχεια  4 λεπτά πριν τα στραγγίσουμε τις ταλιατέλες ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα το μπρόκολο. Ταυτόχρονα ρίχνουμε λάδι σε ένα τηγάνι και ρίχνουμε  το κοτόπουλο μαζί με την κόκκινη πιπεριά και το σοτάρουμε για 10 λεπτά και αλατοπιπερώνουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε. Αφού βγάλει το άρωμα του το σκόρδο ρίχνουμε  το χυμό με τη μουστάρδα και ανακινούμε το τηγάνι να πάνε παντού το μείγμα μας. Κατόπιν στραγγίζουμε τα ζυμαρικά με το μπρόκολο κρατώντας τρεις κουταλιές από το νερό. Ρίχνουμε τα ζυμαρικά με το μπρόκολο στο τηγάνι, το νερό ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε με το κοτόπουλο και τις πιπεριές.

 

 

Κατσικάκι κοκκινιστό με ταλιατέλες

 

 

ΥΛΙΚΑ

Για 4-6 άτομα

  • 4 ντομάτες ώριμες τριμμένες
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 1/2 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 4 φλιτζάνια νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κιλό κατσίκι
  • 500 γραμμάρια ταλιατέλες

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στο νεροχύτη της κουζίνας πλένετε καλά το κρέας με άφθονο νερό και το αλατοπιπερώνετε. Το βάζετε στο ταψί, προσθέτετε το ελαιόλαδο, τις ντομάτες και το αφήνετε να ψηθεί για 2 ώρες. Ρίχνετε στο ταψί δύο φλιτζάνια ζεστό νερό και όταν πάρει βράση προσθέτετε τις ταλιατέλες. Ανακατεύετε για να μην κολλήσει, ρίχνετε λίγο αλάτι και πιπέρι και το αφήνετε να ψηθεί για άλλα 8 λεπτά. Σερβίρετε τις ταλιατέλες πασπαλίζοντας με κεφαλοτύρι και το κρέας κομμένο σε φέτες. Σερβίρουμε με ρώσικη σαλάτα.

 

 

Μακαρονοσαλάτα με ψάρι

 

 

ΥΛΙΚΑ

·   1 πακέτο μικρά καμπιλωτά μακαρόνια με τρύπα

·   1 ματσάκι φράσκια ρόκα

·   2 μέτριες ντομάτες

·   1/2 κονσέρβα βρασμένο καλαμπόκι

·   1 κονσέρβα τόνο σε νερό

·   Αλάτι, πιπέρι, Ελαιόλαδο

Αν δε βρείτε τα συγκεκριμένα ζυμαρικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πένες. Αντί για τόνο μπορείτε να βάλετε στη συνταγή οτιδήποτε ψάρι ψαχνό. 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζεις τα μακαρόνια σε αλατισμενο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες στο πακέτο. Τα στραγγίζεις τα βάζεις σε ένα μπολ. Στραγγίζεις και ξεπλένεις τον τόνο και και τον ρίχνεις μέσα στα μακαρόνια. Κάνεις το ίδιο με το καλαμπόκι. Στη συνέχεια κόβεις τις ντομάτες σε μικρά κομμάτια και τις προσθέτεις μέσα στο μπολ μαζί με τη ρόκα την οποία έχεις πλύνει και στραγγίξει καλά. Προσθέτεις 5 κουταλιές ελαιόλαδο, ανακατεύεις και σερβίρεις πασπαλίζοντας με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

 

Σαλατομακαρονάδα με αβοκάντο και ντομάτα

 

 

 

ΥΛΙΚΑ

  • 400 γραμ. ζυμαρικά πένες ολικής άλεσης
  • 1 αβοκάντο ώριμο αλλά όχι πολύ μαλακό
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 2 σκληρές ντομάτες
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 50 γραμ. ωμά φουντούκια
  • 1 κουταλιά αποξηραμένο εστραγκόν
  • 1 κουταλιά ξύδι μπαλσάμικο
  • λιγοστό κύμινο (1/3 κουτ. γλυκού)
  • λίγο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζεις άφθονο νερό για τα μακαρόνια αλλά πριν τα βάλεις μέσα, ρίχνεις στο νερό τα κρεμμύδια καθαρισμένα και χαραγμένα. Θα μαλακώσουν, θα γλυκίσουν και θα δώσουν έξτρα γεύση στο νερό των μακαρονιών. Μετά από 5 λεπτά, τα αφαιρείς με τρυπητή κουτάλα και βράζεις τα ζυμαρικά "al dente" σύμφωνα με τις οδηγίες στο πακέτο. Κόβεις το κρεμμύδι και το βάζεις στο μούλτι μαζί με τα φουντούκια το ξύδι, και το κύμινο. Χτυπάς να γίνουν μία ομοιόμορφη κρέμα και προσθέτεις στη συνέχεια το λάδι σταδιακά, μία κουταλιά κάθε φορά. Όταν γίνουν τα μακαρόνια (δοκιμάζεις πριν τα βγάλεις), τα ανακατεύεις με τη κρέμα προσθέτοντας το εστραγκόν. Κόβεις τις ντομάτες και το αβοκάντο σε κυβάκια και τα προσθέτεις με τα μακαρόνια ανακατεύοντας με ήρεμες κινήσεις. Μπορείς να σερβίρεις και να τα φάς ζεστά ή να τα κρατήσεις για αργότερα. Το αβοκάντο είναι στη καλύτερη του στιγμή για φάγωμα η φλούδα ξεκολλάει από τη σάρκα με το χέρι και παράλληλα είναι σκληρό αρκετά για να κόβεται με μαχαίρι.